Dobrodošli na web stranicu Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla ::: :::
::: Upis :::
 • Svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Uvjerenja šestog, sedmog, osmog i devetog razreda
 • Rodni list
 • Osvojena priznanja i nagrade
 • Pedagoški karton
 • Uvjerenje o polaganju eksterne mature
 • List profesionalne orijentacije
 • ::: Nove galerije :::

  ::: Vijesti detalji :::

   Intervju sa bivsim direktorom Gimnazije " Meša Selimović "


  Kada ste postali direktor Gimnazije "Mesa Selimovic" i kako je tada skola izgledala?

  Prije nego sto sam postao direktor ove skole bio sam direktor Trgovacko - Ugostiteljske škole. Direktor Gimnazije "Mesa Selimovic" postajem 1987. godine. Gimnazija je tada bila srednjoskolski centar i objedinjavala je nekoliko zanimanja medju kojima i matematicki tehnicar, prevodilac, vatrogasni tehnicar .... Bilo je i nekih zanimanja koja nisu bila primjerena nazivu "Gimnazija". Na moju srecu i na srecu generacija koje su dalazile poslije mog dolaska ubrzo se promijenila strkutura skole i umjesto " Srednjoskolski centar" vracen joj je naziv "Gimnazija". Nakon toga je i ustanovljeno ime. Prema djelu i ulozi Mese Selimovica ustanovljeno je da je njegov znacaj za ovaj prostor iznad nekih drugih imena koja su bila u opticaju. Gimnazija je tada bila u jednom jadnom stanju ..... Naravno, zalaganjem nas uposlenih te roditelja ucenika, gimnazija je pocela vracati ono sto joj pripada i danas se nalazimo u jednoj prekrasnoj skoli, sa prekrasnim dvoristem, koja ima izvrstan polozaj u nasem gradu ... Skola je opremljena nastavnim sredstvima koji su cak iznad pedagoskih standarda... Naravno, uvijek može bolje ..... Nasa ambicija jeste sami vrh, ne prosjek. Nas cilje je da budemo najbolji. Ova skola je uvijek ostvarivala zapazene rezultate na takmicenjima, i u ratnim i u poslijeratnim godinama. Ali kao sto sam vec rekao, uvijek moze bolje, i to treba da bude ambicija onih koji uce u gimnaziji , a i samih uposlenika ove skole.

  Da li se odonos profesor - ucenik promijenio za vrijeme vaseg rada? Da li mislite da je zadovoljavajuci?

  Smatram da je ipak nedovoljno paznje posveceno odgoju i vaspitanju mladih u smislu da se neke opstedrustvene vrijednosti potenciraju u nasem vaspitno - obrazovnom radu. Danas je nekom uceniku uzor neko ko nema izgradjene ljudske vrijednosti, ali zato ima dosta novca. Ali ja mislim da su ti izgubljeni parametri ljudskih vrijednosti trenutna situacija, i da ce se ubzo vratiti ono vrijeme kada ce ulaganje u znanje biti vece od nekih materijalnih vrijednosti.

  Sta mislite o vremenu koje stoji pred Gimnazijom "Mesa Selimovic"?

  Pred gimnazijom nazalost stoje dani koji nece biti tako izvijesno lijepi kao sto su ovi. Smanjuje se broj ucenika iz godine u godinu. Nazalost nisu svi shvatili da je i skola postala otvoreno trziste i da ce "borba za ucenika" postati nasa realnost. Profesori trebaju da se sa vise emocija, sa vise nekih roditeljskih osjecanja predstave ucenicima, da otvore dusu ucenika i da ucenik prepozna njihovu dobru najmjeru. Ja bih zelio da odnos profesor - ucenik bude profesionalan, sluzben, al' prije svega dobronamjeran, ljudski.

  Kako ste vi zadovoljni sa svojim radom u Gimnaziji "Mesa Selimovic"?

  Kada sam jucer stajao na hodniku i pozdravljao vas za "dobro jutro" prisla mi je jedna grupa ucenica sa rijecima: "Hvala Bogu da ste se vratili na to vase mjesto. Bas nam je nedostajala vasa dobrodoslica!" Ako je to iskreno, znaci ja sam uspio u svojoj namjeri i svome radu, a ako nije, onda opet nije velika greška do mene nego do onih koji me nisu opomenuli i ukazali mi na moje greske. Moja vrata su uvijek bila uredna sto je trebalo da znaci da su uvijek otvorena za ucenike i da je ucenik za mene svetinja. Zbog toga misiju direktora u ovoj skoli smatram uspjesnom.

  Slike :


  ::: GMS Web Team ::: Datum: 13.10.2010. ::: Nazad :::

  ::: Tipovi gimnazija :::
 • Opšti
 • Matematičko-informatički
 • Filološki
 • Sportski
 • Informacione tehnologije
 • ::: Anketa :::

    Kako se osjećate u školi ?  

   Super
   Dobro
   Onako
   Loše

  ::: Kontakt :::
  Adresa
  Dr.Tihomila Markovića bb (Šetalište I.G. Kovačića 1)
  75000 Tuzla, BiH

  Telefon
  + 387 35 247 630  Facebook stranica

  YouTube kanal
  ::: Sponzori i donatori :::

  ::: Specijalne donacije :::  Copyright © 2007 - 2024 GMS Web Team