Dobrodošli na web stranicu Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla ::: :::
::: Upis :::
 • Svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Uvjerenja šestog, sedmog, osmog i devetog razreda
 • Rodni list
 • Osvojena priznanja i nagrade
 • Pedagoški karton
 • Uvjerenje o polaganju eksterne mature
 • List profesionalne orijentacije
 • ::: Nove galerije :::

  ::: Vijesti detalji :::

   Posjeta Jablanici i Konjicu


  UCENICI JU GIMANZIJE "MESE SELIMOVIC" U POSJETI TITOVOM BUNKERU U KONJICU I MUZEJU "BITKA NA NERETVI" U JABLANICI

  - Ucenici izborne grupe predmeta historija-geografija III-ih i IV-ih razreda ,kao i clanovi historijske sekcije(oko stotinu ucenika) JU Gimnazije Mese Selimovic su u ponedjeljak 25. marta u ranim jutarnjim satima krenuli na jednodnevnu nastavnu ekskurziju .Ekskurzija je realizovana u pratnji profesora historije Nizame Adzemovic,Edine Hrustic,Amre Mujkic i zamjenice direktorice Selme Bacinovic.Cilj jednodnevne nastavne ekskurzije je bio posjeta Titovom bunkeru u Konjicu i muzeju "Bitka na Neretvi" u Jablanici.

  - Nastavne ekskurzije su vazno sredstvo odgoja i obrazovanja ucenika.One koriste za prosirivanje kruga ucenickog znanja,te razvijanju drugarstva i discipline . Ekskurzije ucenicima omogucavaju da izvjesna znanja usvoje potpuno,jer se na ekskurziji lakse uocavaju veze i odnosi medju pojavama i predmetima i tako se dublje prodire u sustinu stvari koje se posmatraju.

  - Ekskurzija ima veliki znacaj za nastavu historije jer pomaze ostvarivanju principa ocglednosti .Orginalni historijski spomenici i objekti bude kod ucenika snazna osjecanja i razvijaju zivo interesovanje za historijska zbivanja.
  Ukratko da se prisjetimo:

  1. TITOV BUNKER u Konjicu godinama je bio dobro cuvana tajna. Gradjen je u tajnosti od 1953. do 1979. godine, pod nazivom DO ARK da bi se u slucaju atomske katastrofe tu sklonili Tito i njegovih 350 najblizih suradnika. Ovaj impozatni prostor, betonske masovne konstrukcije, lezi na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod povrsine zemlje.
  Bunker je sagradjen sa namjerom da, u slucaju (atomskog) rata, funkcionise kao centar vojnih operacija (skloniste za Stab vrhovne komande) i skloniste za predsjednika Tita, njegovu porodicu i najblize saradnike. Ovaj objekat, koji podsjeca na lavirint, sa vise od stotinu prostorija i potpuno sacuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, kancelarija i "predsjednickog bloka"), bio je predvidjen da obezbijedi nesmetan zivot 350 ljudi tokom sest mjeseci. Do 90-ih godina izgradnja (u koju je investirano 4,6 milijardi americkih dolara) i postojanje ovog bunkera bila je najstroze cuvana vojna tajna. 2. MUZEJ "BITKA ZA RANJENIKE"

  U blizini srusenog mosta, koji je simbol sjecanja na bitku za ranjenike na Neretvi, nalazi se Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" koji je otvoren 12.11.1978. godine, u povodu obiljezavanja 35. godisnjice Bitke na Neretvi. Ukupna povrsina Muzeja je 3312 m2. U prostorima Muzeja, pored izlozbene postavke "Bitka za ranjenike na Neretvi", nalaze se i postavke: IV Korpus AR BiH i jablanicka etno-kuca.  ::: GMS Web Team ::: Datum: 02.04.2013. ::: Nazad :::

  ::: Tipovi gimnazija :::
 • Opšti
 • Matematičko-informatički
 • Filološki
 • Sportski
 • Informacione tehnologije
 • ::: Anketa :::

    Kako se osjećate u školi ?  

   Super
   Dobro
   Onako
   Loše

  ::: Kontakt :::
  Adresa
  Dr.Tihomila Markovića bb (Šetalište I.G. Kovačića 1)
  75000 Tuzla, BiH

  Telefon
  + 387 35 247 630  Facebook stranica

  YouTube kanal
  ::: Sponzori i donatori :::

  ::: Specijalne donacije :::  Copyright © 2007 - 2024 GMS Web Team