Dobrodošli na web stranicu Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla ::: :::
::: Upis :::
 • Svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Uvjerenja šestog, sedmog, osmog i devetog razreda
 • Rodni list
 • Osvojena priznanja i nagrade
 • Pedagoški karton
 • Uvjerenje o polaganju eksterne mature
 • List profesionalne orijentacije
 • ::: Nove galerije :::

  ::: Vijesti detalji :::

   Nije što smo mi al' smo najbolji


  1. Možeš li nam se ukratko predstaviti, koje godine si završila GMS i čime se sad baviš?
  Moje ime je Una Suljić Fatić, po struci sam magistra farmacije, najmlađi doktor nauka iz oblasti farmacije u Bosni i Hercegovini. Već 8 godina radim u farmaceutskim kompanijama, a sada sam rukovodilac naučno istraživačkog centra u sklopu poliklinike Eurofarm sa sjedištem u Sarajevu. U periodu od 2014. godine do danas radim na Univerzitetu u Tuzli, Farmaceutski fakultet na katedri za Kliničku farmaciju od 2018, a do tada sam radila na Medicinskom fakultetu Univerzitet u Tuzli na katedri za Biohemiju. U 2021. pokrećem svoj brend Mello skincare i zapošljavam 80 studenata na području Federacije Bosne i Hercegovine u svojvstvu promotera gore navedenog Brenda. 2021. sam imenovana za Predsjednicu Komisije za lijekove Kantona Sarajevo. U 2021. godini sam završila specijalizaciju Medicinske Biohemije i laboratorijske dijagnostike. Gimnaziju „Meša Selimović” sam završila 2009 godine.
  Una Suljić Fatić
  Una Suljić Fatić

  2. Sjećaš li se zašto je upravo GMS bila tvoj izbor?
  Razlog zašto sam upisala gimnaziju jeste da bih stekla opće znanje koje mi je itekako pomoglo za izbor moje sadašnje profesije. Smatram da je GMS odličan izbor da vidite šta vam je najsrodnije i u čemu se najbolje pronalazite. Upisati stručnu srednju školu već vam donekle diktira put u budućnost, a smatram u odobu od 14 godina ne može imati jasnu viziju šta je tačno u tom trenutku zaista ispunjava i u čemu će se najbolje pronaći. Vrlo bitno je naglasiti da Gimnazija “Meša Selimović” i tad, a i sad zaista ima kadar vrijedan pažnje kada je srednjoškolsko obrazovanje u pitanju i na Tuzlanskom kantonu, ali i šire. Motivacioni faktor za upis gimnazije je ujedno bio kadar profesora i njihova stručnost u obavljanju svog posla, ali i njihov pedagoški pristup koje su generacije prije prepričavale. Dokaz je i da 80% učenika Gimnazije zaista ima rezultate vrijedne pažnje.
  3. Koliko je školovanje u GMS bilo važno i koliko je utjecalo na tvoje dalje obrazovanje i profesionalnu karijeru?
  Kao što sam navela u predhodnom odgovoru kadar je taj koji vas uči i koji vam daje vjetar u leđa. Znanje profesora je diktiralo i ritam, ali i visinu usvojenog znanja. Da je kadar bio loš, vjerujem da naši rezultati danas ne bi bili ovakvi kakvi jesu. Uticalo je i u segmentu odabira profesije, jer su nas profesori već tad donekle usmjeravali u kojem pravcu da idemo shodno našim željama, ali ponajprije našem kapacitetu.
  4. Da li je vrijeme provedeno u GMS kao i profesori koji su ti predavali utjecali na tvoje sazrijevanje i formiranje ličnosti?
  Ja odgovorno tvrdim da smo mi bili jedno od zahtjevnih odjeljenja kada je moja generacija upitanju. Uz dužno poštovanje svim durgim razrednicima, ali naša razdrednica, Alma Ćatović je morala uložiti vanserijske napore da nas dovede do onoga što smo sad. Kao razrednom starješini, u tom trenutku, mi smo bili njen prvi razred u karijeri koji je vodila. I još uvijek se nismo ponovili kao takav sklop u Gimnaziji, barem po pričama. Zašto ovo kažem? Današnji roditelji ne mogu da shvate šta prosvjetni radnici proživljavaju i sa kakvim pritiscima se nose. U to vrijeme imali su mnogo više mogućnosti da zaista od učenika naprave vrsne stručnjake, ali prije svega vrsne ljude, aludiram na karakter i ponašanje. Ono što su naši profesori za nas uradili, u tom period, je zaista nešto na što možemo kao sistem biti ponosni.
  5. Imaš li neku poruku za mlade generacije koje su u dilemi koju srednju školu upisati?
  Ja ću uvijek biti pristalica gimnazije, jer moje dobro iskustvo i znanje koje nosim iz tog perioda dirketno utiče i na moj stav. Nema tu dileme. Šta god da upišete borite, se za svoj izbor. Tražite da vam se prenese znanje i tražite da vas nauče i spreme za dalje. Zašto ovo govorim? Činjenica je da je sve više mladih ljudi koji bi izrazito visoke plate i životni standard bez da imaju nešto da pruže zemlji u kojoj se nalaze. Ja vas molim da prilikom odabira poslušate savjete, ali i vaše unutarnje težnje. Šta god da upišete budite najbolji i radite da steknete znanje I vještine koje će uvijek naći svoje mjesto u ovoj zemlji.  ::: GMS Web Team ::: Datum: 18.04.2022 ::: Nazad :::

  ::: Tipovi gimnazija :::
 • Opšti
 • Matematičko-informatički
 • Filološki
 • Sportski
 • Informacione tehnologije
 • ::: Anketa :::

    Kako se osjećate u školi ?  

   Super
   Dobro
   Onako
   Loše

  ::: Kontakt :::
  Adresa
  Dr.Tihomila Markovića bb (Šetalište I.G. Kovačića 1)
  75000 Tuzla, BiH

  Telefon
  + 387 35 247 630  Facebook stranica

  YouTube kanal
  ::: Sponzori i donatori :::

  ::: Specijalne donacije :::  Copyright © 2007 - 2024 GMS Web Team