Dobrodošli na web stranicu Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla ::: :::
::: Upis :::
 • Svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Uvjerenja šestog, sedmog, osmog i devetog razreda
 • Rodni list
 • Osvojena priznanja i nagrade
 • Pedagoški karton
 • Uvjerenje o polaganju eksterne mature
 • List profesionalne orijentacije
 • ::: Nove galerije :::

  ::: Vijesti detalji :::

   Nije što smo mi al' smo najbolji


  1. Možeš li nam se ukratko predstaviti, koje godine si završila GMS i čime se sad baviš?
  Ćao, ja sam Asija! GMS sam završila 2009. godine i sada se bavim umjetnošću!
  Završila sam studije Historije umjetnosti i Turskog jezika i književnosti, a trenutno radim kao asistentica umjetničkog rukovodstva institucije za savremenu umjetnost u Beču – Kunsthalle Wien – kustoskog kolektiva WHW / What, How and for Whom.
  Asija Ismailovski
  Asija Ismailovski

  2. Sjećaš li se zašto je upravo GMS bila tvoj izbor?
  Nakon što sam prvi put pročitala ovo pitanje, trebalo mi je nekoliko dana da sjećanja nadođu. GMS sam upisala iz dva razloga: u osnovnoj školi sam revnosno pratila seriju Gilmorice i htjela sam ići u školu u kakvu ide Rori Gilmor (Rory Gilmore) – u mojoj tadašnjoj percepciji, GMS je bila upravo ta škola u koju bi Rori išla kad bi živjela u Tuzli. Istovremeno, cijeli život slušam mamu kako prepričava sastanke sa rajom iz gimnazije i kako se raduje i sprema za godišnjice mature. Nekada oko jedanaeste godine mi je cilj postao ići u gimnaziju, kako bih i ja kasnije išla na te famozne godišnjice mature.
  (Na kraju, nisam otišla zbog nekih sada toliko nebitnih okolnosti, ni na petu, ni na desetu godišnjicu. Ali zato, još samo malo i petnaesta godišnjico mature, stižem!!!)
  3. Koliko je školovanje u GMS bilo važno i koliko je utjecalo na tvoje dalje obrazovanje i profesionalnu karijeru?
  Hm! Sjećam se da sam na dan upisa došla sa namjerom da predam papire za jezički smjer, ali sam se u momentu popunjavanja formulara predomislila i odlučila za opći. Mislim da bi mi oba izbora svakako pasala. Od prvog do četvrtog razreda sam maštala kako ću studirati pravo, biti psiholog, prevoditeljica, novinarka, grafička dizajnerica. Na kraju, kad je došao trenutak odluke, odabrala sam historiju umjetnosti i turski jezik. Ono što želim reći jeste, da mi je gimnazija kroz svoju raznolikost dala slobodu donošenja te velike odluke. A, recimo, stvari naučene na redovnim i izbornim časovima filozofije kod prof. Nijaza me i dalje prate.
  4. Da li je vrijeme provedeno u GMS kao i profesori koji su ti predavali utjecali na tvoje sazrijevanje i formiranje ličnosti?
  Da!
  Sada mi je palo na pamet da mi se i dan danas, kada pišem neki tekst, umjetnički osvrt, esej, master tezu pa i svaki bitniji e-mail, u glavi javi prof. Dino, koji mi je predavao izbornu nastavu iz Bosanskog jezika i dao prvu tricu iz pismenog rada. Ta kultna trica mi je postala jedna od dražih ocjena, a taj pismeni rad kao i njegova kritika nešto što me definitivno formiralo. Ukratko, rekao mi je da pazim na preduge rečenice, koje su mi nekako najprirodnije, haha! Ali, kad god trebam nešto napisati, prve mi se u glavi jave gimnazijska učionica, trica u svesci za pismene i rečenica prof. Dine – i najstvarnije mi pomognu!
  Joj, sada sam se sjetila i novinarske sekcije, koja me nekoliko puta spasila odgovaranja iz fizike. Ili dragih zabavnih časova engleskog i bosanskog jezika kod profesorica Nadine, Selme i Lejle.
  5. Imaš li neku poruku za mlade generacije koje su u dilemi koju srednju školu upisati?
  Htjela sam smisliti neku poruku, koja će magično pomoći svima kada je pročitaju i riješiti sve probleme i nedoumice. Ali, ne ide mi.
  Društveno-ekonomska situacija danas je totalno drugačija od one kada sam ja upisivala srednju školu i samim tim je, znam, donošenje odluke gdje, šta i kako poslije osnovne škole skroz otežano. Sa tako malo godina, baš je teško znati šta želimo i šta ćemo biti kad porastemo. Nekada te odluke i nisu u potpunosti u našim moćima… a i kad napunimo dvadeset poželimo biti sve suprotno od onoga što smo htjeli pa se ideje i putevi promijene milion puta, a mi se i dalje pronalazimo.
  Ali, ono što bih rekla svima u dilemi je da se ne boje i da se ne brinu previše. Sve će biti ok.

  P.S. Ne mogu predati ovaj upitnik, a da ne pozdravim svoj razred – IVj i najbolju razrednicu, prof. Eminu Kozlić! Svi smo danas uspješni i uvijek se rado sretnemo i družimo. I da, najveći pozdrav ide našem dragom Radetu, koji već godinu i mjesec dana nije sa nama, ali da je tu, sigurna sam da bi s radošću odgovorio na ova pitanja i dao najzabavnije i najmudrije odgovore pune dobrih savjeta i gimnazijskih anegdota.  ::: GMS Web Team ::: Datum: 04.04.2022 ::: Nazad :::

  ::: Tipovi gimnazija :::
 • Opšti
 • Matematičko-informatički
 • Filološki
 • Sportski
 • Informacione tehnologije
 • ::: Anketa :::

    Kako se osjećate u školi ?  

   Super
   Dobro
   Onako
   Loše

  ::: Kontakt :::
  Adresa
  Dr.Tihomila Markovića bb (Šetalište I.G. Kovačića 1)
  75000 Tuzla, BiH

  Telefon
  + 387 35 247 630  Facebook stranica

  YouTube kanal
  ::: Sponzori i donatori :::

  ::: Specijalne donacije :::  Copyright © 2007 - 2024 GMS Web Team