Dobrodošli na web stranicu Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla ::: :::
::: Upis :::
 • Svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Uvjerenja šestog, sedmog, osmog i devetog razreda
 • Rodni list
 • Osvojena priznanja i nagrade
 • Pedagoški karton
 • Uvjerenje o polaganju eksterne mature
 • List profesionalne orijentacije
 • ::: Nove galerije :::

  ::: Vijesti detalji :::

   Nije što smo mi al' smo najbolji


  1. Možeš li nam se ukratko predstaviti, koje godine si završila GMS i čime se sad baviš?
  Moje ime je Amra Tabučić Stanojković, magistrica prava, a nadam se uskoro i doktorica državnog i međunarodnog javnog prava. Gimnaziju “Meša Selimović” završila sam 2007. godine kao jedna od pedesetak učenika koji su u toj generaciji maturirali sa ukupnim prosjekom 5.0. Nakon gimnazijskih dana, moj izbor za dalje školovanje pada na Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, u okviru kojeg sam bila angažovana kao demonstrator, i na kojem sam diplomirala kao dobitnik Zlatne plakete. Magistarski rad uslijedio je također na Pravnom fakultetu tuzlanskog univerziteta na Katedri za Državno i međunarodno javno pravo. Posljednjih jedanaest godina živim i radim u Sarajevu kao Project Manager u jednoj španskoj konsultantskoj kompaniji koja se bavi implementacijom državnih projekata koji se finansiraju od strane međunarodnih finansijskih institucija kao što su - Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i dr. Osim toga, bavim se izradom propisa za različite administrativne nivoe u Bosni i Hercegovini u sektoru zaštite okoliša i voda. Stalni sam izvjestilac za okoliš za Bosnu i Hercegovinu za Yearbook of Environmental Law za Oxford University Press. Trenutno pohađam doktorske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Katedri za Državno i međunarodno javno pravo, te će fokus doktorske disertacije ići sigurno u pravcu okolišnog prava.
  2. Sjećaš li se zašto je upravo GMS bila tvoj izbor?
  Sjećam se da sam već u sedmom razredu osnovne škole znala da je Gimnazija “Meša Selimović” moj izbor. S obzirom da sam osnovnu školu završila u Živinicama, nije mi teško padala pomisao da ću naredne četiri godine putovati u Tuzlu u gimnaziju, a sve zarad jednog cilja – da steknem vrhunsko obrazovanje koje Gimnazija “Meša Selimović” pruža. Smatrala sam da je to jedina škola koja će mi pružiti slobodu da utvrdim šta je to najbolje za mene kada bude došao na red odabir karijere, ali i ogromno znanje koje ću u svakom slučaju moći iskoristiti na koji god put me budućnost odvede.
  Amra Tabučić Stanojković
  Amra Tabučić Stanojković

  3. Koliko je školovanje u GMS bilo važno i koliko je utjecalo na tvoje dalje obrazovanje i profesionalnu karijeru?
  Školovanje u GMS-u bilo mi je neizmjerno važno prvenstveno zbog sticanja navika kontinuiranog učenja i kritičkog razmišljanja, otvaranja vidika i mogućnosti razmjene mišljenja sa svojim profesorima, što mi je veoma značilo. Svaki predmet koji sam pohađala u gimnaziji, a koji je kasnije bio povezan i sa mojom strukom, bio mi je odlična podloga i zaista sam imala uvijek bolju startnu poziciju u znanju i vještinama u odnosu na druge kolege koji nisu pohađali našu GMS. Moram da spomenem da sam, pored obrazovanja tokom gimnazijskih dana, stekla veliki broj neraskidivih prijateljstava koja i dan danas traju i na to sam posebno ponosna.
  4. Da li je vrijeme provedeno u GMS kao i profesori koji su ti predavali utjecali na tvoje sazrijevanje i formiranje ličnosti?
  Apsolutno da jeste. To je zaista jedan period mog života kojeg se najradije sjećam. Profesori su se uvijek trudili da nam na najbolji mogući način prenesu znanja i uvijek su to radili sa velikim zadovoljstvom. To se osjetilo kroz cjelokupan obrazovni proces. Mislim da smo svi, bivši učenici GMS-a, zasigurno usvojili poneku radnu osobinu od profesora koju smo kasnije iskoristili u razvoju lične karijere. Svih profesora sjećam sa velikim poštovanjem i divljenjem i mogu reći da su imali veliki uticaj na formiranje moje ličnosti.
  5. Imaš li neku poruku za mlade generacije koje su u dilemi koju srednju školu upisati?
  Moja poruka za buduće gimnazijalce jeste da prate svoje snove. Gimnazija “Meša Selimović” im može samo popločati put ka ostvarenju tih snova, dati im odlična znanja i posmatrati ih kako postaju uvaženi članovi društva za koju god se karijeru opredijelili. Sretno!  ::: GMS Web Team ::: Datum: 24.03.2022 ::: Nazad :::

  ::: Tipovi gimnazija :::
 • Opšti
 • Matematičko-informatički
 • Filološki
 • Sportski
 • Informacione tehnologije
 • ::: Anketa :::

    Kako se osjećate u školi ?  

   Super
   Dobro
   Onako
   Loše

  ::: Kontakt :::
  Adresa
  Dr.Tihomila Markovića bb (Šetalište I.G. Kovačića 1)
  75000 Tuzla, BiH

  Telefon
  + 387 35 247 630  Facebook stranica

  YouTube kanal
  ::: Sponzori i donatori :::

  ::: Specijalne donacije :::  Copyright © 2007 - 2024 GMS Web Team