Dobrodošli na web stranicu Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla ::: :::
::: Upis :::
 • Svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Uvjerenja šestog, sedmog, osmog i devetog razreda
 • Rodni list
 • Osvojena priznanja i nagrade
 • Pedagoški karton
 • Uvjerenje o polaganju eksterne mature
 • List profesionalne orijentacije
 • ::: Nove galerije :::

  ::: Vijesti detalji :::

   Nije što smo mi al' smo najbolji

  1. Možeš li nam se ukratko predstaviti, koje godine si završila GMS i čime se sad baviš?
  Gimnaziju “Meša Selimović” sam završila 2011. godine. Od tada sam diplomirala Primijenjenu fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli, a nakon toga magistrirala Primijenjenu i inžinjersku fiziku na Tehničkom Univerzitetu u Minhenu. Trenutno sam bazirana na Max-Planck Institutu u Minhenu gdje radim doktorat u okviru ATLAS eksperimenta, jednog od eksperimenata na CERN-u, najvećoj svjetskoj laboratoriji za fiziku elementarnih čestica. Moje istraživanje je usmjereno ka razvoju novog piksel detektora koji bi trebao biti instaliran kao dio ATLAS eksperimenta 2024. godine.
  2. Sjećaš li se zašto je upravo GMS bila tvoj izbor?
  Nakon završetka osnovne škole, za mene nije bilo neudomice koju srednju školu upisati. Gimnazija “Meša Selimović” je važila za srednju školu koja nudi najkvalitetniju opću osnovu kako za tehničke, tako i za društvene nauke, a što su potvrdili i moji roditelji koji su oboje završili GMS.
  Šejla Hadžić
  Šejla Hadžić

  3. Koliko je školovanje u GMS bilo važno i koliko je utjecalo na tvoje dalje obrazovanje i profesionalnu karijeru?
  Tokom školovanja u GMS bila sam u prilici izučavati različite nastavne predmete, što mi je omogućilo da otkrijem šta je to što me zaista zanima i čime bih voljela da se bavim. Veliku ulogu su igrala i takmičenja iz matematike i fizike za koja sam se spremala svake godine. Iako ljubav prema ovim dvama predmetima nosim prvenstveno iz vlastitog doma, pripremajući se za takmičenja iz fizike dosta vremena sam provela samostalno uz dodatnu literaturu što je povećalo moje interesovanje za fiziku i želju da svoj život posvetim naučno-istraživačkom radu iz ove oblasti.
  4. Da li je vrijeme provedeno u GMS kao i profesori koji su ti predavali utjecali na tvoje sazrijevanje i formiranje ličnosti?
  Prije svega, mislim da na formiranje ličnosti najveći uticaj imaju roditelji. Moji roditelji su me naučili kolika je važnost obrazovanja, te da cijenim i poštujem profesore, tako da sam vrijeme provedeno u GMS shvatila kao privilegiju. Osim znanja koje su mi moji profesori nesebično prenosili, a koje sam se trudila usvojiti na najbolji mogući način, tokom srednjoškolskog obrazovanja su se iskristalisale, kako moje moralne vrijednosti, tako i vještine koje su mi služile tokom studija, ali i u naučno-istraživačkom radu danas.
  5. Imaš li neku poruku za mlade generacije koje su u dilemi koju srednju školu upisati?
  Polazak u srednju školu označava početak novog poglavlja u životu i baš tada je neophodno odabrati ono što će mladoj osobi najviše koristiti u budućnosti. Moj savjet svim novim srednjoškolcima je da obrate pažnju kako provode raspoloživo vrijeme, jer svaka aktivnost kojom se bave može uticati pozitivno ili negativno na njihovu budućnost. Kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje, poput onoga koje nudi GMS, može olakšati put usvajanja kompleksnijeg znanja, poput onog koje ih očekuje na fakultetu.  ::: GMS Web Team ::: Datum: 23.03.2022 ::: Nazad :::

  ::: Smjerovi :::
 • Opšti
 • Matematičko-informatički
 • Filološki
 • Sportski
 • Informacione tehnologije
 • ::: Anketa :::

    Kako se osjećate u školi ?  

   Super
   Dobro
   Onako
   Loše

  ::: Kontakt :::
  Adresa
  Dr.Tihomila Markovića bb (Šetalište I.G. Kovačića 1)
  75000 Tuzla, BiH

  Telefon
  + 387 35 247 630  Facebook stranica

  YouTube kanal
  ::: Sponzori i donatori :::

  ::: Specijalne donacije :::  Copyright © 2007 GMS Web Team